Dårligt selvværd? Hvad kan der gøres?

af | aug 21, 2017

Er du blandt dem som har svært ved at modtage ros? Mange kan ikke lide at få ros og slet ikke offentligt eller at blive midtpunkt ved en begivenhed.

Det kan være en virkelig dårlig oplevelse hvis man bliver rost og ikke kan tage imod rosen. Dårligt selvværd er måske årsagen.

Jeg havde svært ved at modtage ros førhen. I dag elsker jeg det.

Jeg husker en dag, to veninder kom for at se hvordan det gik med vores ombygning. Jeg var oppe på en stige, igang med at fuge mellem loft og væg. Pigerne roste mig og sagde at jeg var helt fantastisk til at ordne det praktiske. De fortalte også at de flere gange havde sagt til hinanden, at de ikke behøvede at vente til deres mænd havde tid til at ordne det praktiske, de kunne nok gøre det selv, for det kan Rakel jo.

Rosen hjalp mig ikke

Det lød meget godt, men jeg kunne ikke tage deres ros ind. Jeg sagde at de overdrev, men takkede pænt. Jeg blev slet ikke rigtig glad. Hvorfor ikke det?

Ordene var velmente og måske helt oprigtige, så hvorfor blev jeg ikke glad? Fordi jeg var fyldt med utilfredshed med mig selv og usikkerhed om hvem jeg var.

Jeg havde så mange krav til mig selv, at jeg ikke kunne opfylde dem og så kom følelsen af ikke at være god nok, på bunden.

Jeg vidste med mig selv at jeg ikke var “god nok”, der var noget galt med mig. helt fra lille af havde jeg mærket det. Jeg havde beviser i min hukommelse, af noget jeg ikke kunne komme i tanke om. Hvis andre så roste mig, tænkte jeg at de var høflige, men ikke vidste hvad de talte om. Havde de vidst det om mig som jeg vidste (men ikke kunne huske lige nu) ville de ikke rose så meget.

De usunde følelser

Hvis du nogle gange har følelsen, af ikke at være god nok eller ikke at have værdi, vil det måske være opmuntrende for dig at vide at det er muligt at vende den holdning til en anden som er bedre for dig. Den Metamedicin uddannelse jeg lige har taget viste mig meget klart, at selvnedvurdering trækker marven ud af knoglerne. Ja, ikke alene føles det ikke godt, men det er også usundt at tvivle på sig selv og kalde sig selv for al muligt grimt.

Jeg har talt mig gennem mange negative holdninger i det som vi kalder Power dialoger. Det har virkelig hjulpet.

Det hjælper at tale om problemet

I dag er jeg meget glad for ros og føler glæde ved den, men jeg er også glad før jeg får rosen. Jeg er ikke afhængig af andres ros for at kunne glæde mig over noget jeg gør. Når nogen i dag roser mig siger jeg tak og glæder mig over at de også er glade for, det jeg er glad for. Deres ros er jo et udtryk for hvad de føler og tænker og det er jeg glad for at høre. Men jeg kan lide mig selv uanset. Og jeg roser mig selv. “Godt gået Rakel”, siger jeg til mig selv.

I dag ved jeg at, jeg altid gerne ville vide at jeg var god, smuk, dejlig, dygtig, intelligent m.m. der sad bare en overbevisning på tværs. Misopfattede signaler fra mine omgivelser da jeg var lille, var årsag til at jeg begyndte at tro der var noget galt med mig.

Det gælder mænd og kvinder

Der er rigtig mange mænd og kvinder som lider under en opfattelse af at de ikke er “gode nok”, “kloge nok”, “pæne nok”, “velhavende nok” sammen med mange andre måder at nedvurdere sig selv på. Vi har all vores grunde til vores selvopfattelse, vi har alle vores unikke overbevisninger om os selv og verden, men mange af dem er fejlagtige.

Kan man ikke glæde sig over andres roser er der en grund. Måske føler man sig ikke værdig til ros eller tror at opmærksomhed vil bringe ens fejl frem i lyset. Jeg troede for eksempel at jeg skulle have gøre noget bestemt før jeg var god nok.

Her kan du høre om min dialog med en lærer, som jeg havde på The Option Institute.
Dialoger som den jeg refererer til, kan også hjælpe dig til større selvværd.